Πόρος Ελλάδα

     Λίγη ανάσα από την Αθήνα, στον Αργοσαρωνικό, απλώνεται ο Πόρος που περιμένει να τον ανακαλύψετε και να σας μαγέψει με την όμορφη αρχιτεκτονική και τη γραφική του νησιού.
     Μπορείτε να φτάσετε στον Πόρο είτε με αυτοκίνητο, είτε με σκάφος είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτοκίνητο, μπορείτε να πάρετε την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου προς Επίδαυρο και μετά να ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Γαλατά. Στο Γαλατά, τα πλοία και τα ferry boat μεταφέρουν συνεχώς επιβάτες και αυτοκίνητα. Θα σας πάρει 2,5 ώρες για να φτάσετε.
     Με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, υπάρχει καθημερινή μεταφορά στο νησί με ferry boats και flying dolphins/ flying catamaran. Από εκεί, με τα ferry boats θα σας πάρει 2 ώρες για να φτάσετε στο νησί και με τα flying dolphins/flying catamaran περίπου 1 ώρα.
Αν επιλέξετε να πάτε με τη δημόσια συγκοινωνία, υπάρχουν αναχωρήσεις από τον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων της Αθήνας για τον Γαλατά ή μπορείτε να πάρετε το δημόσιο τρένο – προαστιακός από Αθήνα προς Κόρινθο και μετά με λεωφορείο ή ταξί για τον Γαλατά. Από εκεί θα διασχίσετε το νησί με τις βάρκες.
     Από τον Πόρο, υπάρχουν απευθείας δρομολόγια με flying dolphins/ flying catamaran προς τα νησιά Ύδρα και Σπέστες και προς τις μικρές παραθαλάσσιες πόλεις Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου.
     Περιπλανώμενος στα στενά του Πόρου μπορεί κανείς να θαυμάσει τα μεγάλα αρχοντικά και τα ασβεστωμένα σπίτια με τις βουκαμβίλιες αυλές που σίγουρα θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και θα σας παραδώσουν κάτι από την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Κοριζή μπορείτε να δείτε εκθέματα από τον ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα και αρχαία ναυάγια. Η Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη φιλοξενεί τη Μόνιμη Έκθεση «Κοχύλια και Θάλασσα», φυσικά το κύριο θέμα είναι το κέλυφος και το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από τον βυθό της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής γύρω από την Τροιζηνία.
     Η θέα από το ιστορικό ρολόι που χτίστηκε το 1927, σήμα κατατεθέν του νησιού, στην κορυφή του λόφου κόβει την ανάσα και αν περιμένετε το ηλιοβασίλεμα θα ανταμειφθείτε με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Στο βόρειο τμήμα του νησιού, λίγα χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι, θα βρείτε τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και χρησίμευε ως άσυλο στην αρχαιότητα. Εκεί κατέφυγε ο γνωστός ρήτορας Δημοσθένης και αυτοκτόνησε το 322 π.Χ.
     Στα δυτικά του λιμανιού, βρίσκεται ο Ρωσικός Ναύσταθμος, χτισμένος αμφιθεατρικά, ένα ενδιαφέρον διατηρητέο ​​μνημείο που αξίζει να επισκεφθείτε. Τα πρώτα κτίρια χτίστηκαν από τους Ρώσους στις αρχές του 19ου αιώνα για την υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό του στόλου τους στο Αιγαίο.
Μόλις 2 χλμ. από το ξενοδοχείο βρίσκεται η Μονή Ζωοδόχου Πηγής του 18ου αιώνα, όπου στην είσοδο μπορείτε να βρείτε μια πηγή γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και αξίζει μια επίσκεψη. Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και το τοπίο είναι υπέροχο καθώς βρίσκεται σε μια καταπράσινη πλαγιά από πεύκα και πλατάνια. Κάτω από το λόφο που είναι χτισμένο το μοναστήρι, απλώνεται η όμορφη οργανωμένη παραλία Μοναστηρίου με τα κρυστάλλινα νερά.
     Απέναντι από το νησί στο Γαλατά, 10 λεπτά με το πλοίο, βρίσκεται το γνωστό Λεμονοδάσος (λεμονοδάσος) ένα απέραντο περιβόλι με λεμονιές και άλλα εσπεριδοειδή που χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Διαβολογέφυρο (γεφύρι του Διαβόλου), μια απόκρημνη περιοχή με άγρια ​​βλάστηση και αιωνόβια πλατάνια. Είναι ένα υπέροχο μέρος για να περπατήσετε καθώς μέσα σε καταπράσινο τοπίο το τοπίο εναλλάσσεται με βράχους, καταρράκτες και μικρές λίμνες.

Πόρος, Ελλάδα Αξιοθέατα

Φεβρουάριος 2022

Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στον Πόρο

Η παλιά ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου βρίσκεται 4 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Πόρου και είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός πευκοδάσους. Ιδρύθηκε το 1720 μ.Χ. από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιάκωβο τον 2ο, ο οποίος έπασχε από λιθίαση θεραπεύτηκε ως εκ θαύματος, αφού ήπιε από τον αγιασμό που πηγάζει κοντά στην Ιερά Μονή.

Ναός του Ποσειδώνα

Στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, που χτίστηκε το 520 π.Χ. Ο κυρίως Ναός χτίστηκε σε δωρικό ρυθμό, αν και μερικοί από τους κίονες του ήταν ιωνικοί. Κοντά στον Ναό υπήρχε η οικιστική περιοχή της Καλαυρίας. Ο τόπος ήταν τόσο σημαντικός που ήταν το κέντρο για την Αμφικτυονική Συμμαχία (αμφικτιονές: κάτοικοι γύρω»), έναν εθελοντικό «συνεταιρισμό» πόλεων-κρατών τόσο σε αστικά όσο και σε θρησκευτικά ζητήματα, που περιλάμβανε την Ερμιόνη, την Επίδαυρο, την Αίγινα, τις Πρασιές, την Αθήνα και τον Ορχομενό. Στο Ναό του Ποσειδώνα ήρθε ο Δημοσθένης ο αρχαίος μεγάλος ρήτορας, κάνοντας χρήση του δικαιώματος του ιερού καθώς ο Φίλιππος ο βασιλιάς της Μακεδονίας τον κυνηγούσε.

elEL